Hoe ziet het Haveneiland er in de toekomst uit? Het Deventer architectuurcentrum Rondeel nodigt op 9 mei drie ontwerpteams uit om voorstellen te maken voor het Haveneiland, als inspiratie voor de toekomst. Op 10 mei zijn de resultaten bij TILT te zien.
TILT presenteert: Ontwerpen aan het Haveneiland
Hoe ziet het Haveneiland er in de toekomst uit? Begin 2024 heeft de gemeente Deventer een voorkeursrecht gevestigd voor drie jaar op het Plangebied Haveneiland en zij is nu bezig te onderzoeken hoe dit gedeelte van de oude industriehaven getransformeerd kan worden naar een gemengde woon-omgeving. Het Deventer architectuurcentrum Rondeel nodigt op 9 mei drie ontwerpteams uit om voorstellen te maken voor het Haveneiland, als inspiratie voor de toekomst, en waar middels het ontwerpen op een informele en leuke manier kennis met elkaar kan worden gemaakt.
Doel
Het doel van dit project is om uiteenlopende visies en ruimtelijke voorstellen te ontwikkelen voor de toekomst van het Haveneiland. De resultaten van de dag worden overhandigd aan de wethouder(s) van de gemeente ter inspiratie voor de verdere uitwerking van het masterplan van dit gebied. Daarna zullen de resultaten ook publiek toegankelijk gemaakt worden in de vorm van een tentoonstelling en publicatie. Voor die tijd kun je de uitkomsten al bekijken bij TILT.
Ontwerpteams
We werken in drie ontwerpteams onder leiding van gerenommeerde ontwerpbureaus: Karres en Brands, Studioninedots en Office Winhov & Delva LA. Zij zorgen ervoor dat er gezamenlijk gewerkt wordt aan inspirerende, prikkelende plannen. De ontwerpteams bestaan verder uit een vrijwilliger van het Rondeel, een lokale architect, creatieve maker, ontwikkelaar, een woningcorporatie en een ontwerper van de gemeente.
De opgave
We vragen de ontwerpteams om zich te buigen over vijf specifieke thema’s die wij als van belang zien in de transfor matie van dit gebied tot een creatieve broedplaats, waarin een gemengd programma van werken, wonen en recreëren naast elkaar bestaan. Deze thema’s zijn het gebiedsprofiel, het programma, de openbare ruimte, de architectuur en het erfgoed, dat een belangrijke ‘sfeerdrager’ en inspiratie voor dit gebied kan worden.
Werkwijze
Dit doen we in een workshopformat: elk team wordt gevraagd met elkaar te ontwerpen, te schetsen, te modelleren en een maquette te maken. Om dit zo goed mogelijk te kunnen doen in één dag zullen wij dit als Rondeel voorbereiden. Zo maken we een document met (samengevatte) informatie om je vooraf in het plangebied te kunnen verdiepen. We werken onderleggers voor schetsen, 3D-modellen en maquettes uit. En we zorgen dat op de dag zelf schetsmaterialen, foamcutters en andere benodigdheden aanwezig zijn, zodat de ontwerpteams op zo productief mogelijk aan de slag kunnen. Van de ontwerpteams verwachten we dat zij zelf hun laptops meenemen.
Resultaten
Om de resultaten van de drie ontwerpteams aan het einde van de dag te kunnen delen, vergelijken en bespreken, vragen we om gedurende de dag producten te maken die in ieder geval uitspraak doen over de identiteit van het gebied, programma, dichtheden, de openbare ruimte, architectuur en de omgang met erfgoed. We bereiden een template voor waarin de eindproducten gebundeld en gedeeld kunnen worden.